Halve finale 2e divisie in Varsseveld

18 en 19 april 2009


Lashawndra Sambo en Caroline Mom naar turnfinale

Zaterdag en zondag 18/19 april j.l. werden in het Gelderse Varsseveld de halve finales voor het Nederlands Kampioenschap Turnen Dames in de tweede divisie gehouden. Voor de Ridderkerkse turnvereniging OKK hadden zich twee meisjes geplaatst, te weten Lashawndra Sambo bij de Junioren niveau 5 en Caroline Mom bij de Senioren niveau 4.

 




Lashanwndra SamboDe 15-jarige Lashawndra moest op zaterdag starten op vloer. Na een voortvarende eerste acrobatische serie met een schroefsalto liet de muziek het afweten. De turnster liet zich niet van de wijs brengen en turnde haar oefening foutloos verder. Het aanbod om haar vloeroefening nogmaals te doen, werd door trainster Heleen Bervoets afgewezen, nadat haar score van 8.066 pt. op het bord verscheen. “ Wellicht had er iets meer ingezeten, maar we zagen op dat moment meer nadelen als voordelen in een tweede poging”. Bij het tweede onderdeel, de sprong, voerde Lashawndra als eerste een overslag met een hele draai in de tweede zweeffase uit. Haar score van 8.00 pt. werd niet verbeterd na haar tweede sprong, overslag met anderhalve draai in de tweede fase. De  sprong ging weliswaar van een hogere uitgangswaarde uit, maar kreeg ook wat meer technische aftrekken. Na twee onderdelen stond Lashawndra nu 10e in het algemeen klassement. Bij de brug ongelijk maakte de Ridderkerkse turnster een klein foutje in het laatste gedeelte van haar oefening aan de hoge ligger. Na haar afsprong, een salto met halve draai, verscheen 7.70 pt. op het scorebord en zakte ze 3 plaatsen terug in het algemeen klassement. Om een plaatsje in de finale zeker te stellen kon Lashawndra zich dus geen grote fouten veroorloven op de balk. Tot op het laatste element wist ze op de balk te blijven, maar bij de hele pirouette moest Lashawndra de balk toch nog vroegtijdig verlaten. De score van 7.55 pt. bleek gelukkig toch voldoende om een finaleplaats af te dwingen. Lashawndra was extra blij met haar 15e plaats in het eindklassement: “ Ik kon deze wedstrijd eerst niet turnen, omdat ik in Spanje zou zijn met school, maar we hebben het zo geregeld dat ik een dag later met het vliegtuig kon. Nu kan ik morgenvroeg toch nog gaan én zit ik in de finale!”

Caroline MomDe 19-jarige Caroline Mom had zich via een 10e plaats in de kwartfinale geplaatst voor deze wedstrijd. Net als Lashawndra moest ze proberen zich bij de beste 18 turnsters van de 36 deelneemsters te turnen om een finaleplaats af te dwingen. Gezien het deelnemersveld op zich geen sinecure. Caroline startte bij brug en scoorde 7.40 pt. met een vrij eenvoudige oefening. Het leverde haar toch een 16e plek op, omdat de concurrentie veel fouten maakte met gecompliceerde oefeningen. Bij balk maakte Caroline haar enige foutje waardoor ze na de driekwart-hurksprong naast de balk belandde. Ze maakte echter haar oefening verder zonder wankels af en scoorde 8.10 pt., waarmee ze nog bij de beste tien op dit toestel eindigde. Na twee rondes stond ze op een 17e plek, dus mocht er niets meer misgaan. Bij vloer turnde ze een goede oefening die met 8.10 pt. (17e) werd beloond; ze steeg hiermee naar de 10e plaats. Als laatste onderdeel moest Caroline naar sprong. Hans Mom, één van haar trainers, geloofde na drie ronden wel in een goede afloop. “Sprong is het sterkste onderdeel van Caroline, waarmee ze steevast bij de bovensten eindigt. Bovendien mag je tweemaal springen, dus heb je ook twee kansen”. Caroline stelde haar trainer (en vader) niet teleur, want ze scoorde met een gehoekte Tuskahara een 8.00 pt., waarmee ze vierde werd bij dit toestel. Caroline eindigde uiteindelijk op een 8e plaats, ruim voldoende voor een ticket naar de finale op 23 mei in Reusel. “Door mijn studie ben ik dit jaar minder gaan trainen, dus daarom ben ik nu extra blij dat ik toch de finale heb behaald”, aldus de HALO-studente, die deze wedstrijd bijna gemist had, omdat ze mee mocht met haar school naar Zuid-Afrika. Doordat deze reis uiteindelijk werd geschrapt kon ze gelukkig toch nog – voor de 7e maal - de finale bereiken.

Uitslagenlijsten : Junior en Senior